Welke beugel is voor jou de juiste?

Er zijn diverse groepen beugels. Welke beugel is de beste? Dat hangt van de gebitsafwijking af. We plaatsen onder andere de volgende beugels: retainer, vaste beugel, uitneembare beugel of activator, plaatbeugel en buitenbeugel.

Wil je advies voor je gebit?

De vaste beugel

De meeste mensen hebben een vaste beugel. Zogenaamde ‘slotjes’ houden een draad vast die je gebit in de juiste stand moet brengen. Bij onze praktijk werken we met zelf-ligerende brackets. Dat is een vaste beugel die meer comfort geeft en de behandeling verkort. Bij de gewone vaste beugel wordt de draad vastgezet met kleine, gekleurde elastiekjes. De kracht van de beugel zorgt ervoor dat de tanden gaan verschuiven. Bij een zelf-ligerende beugel kan de draad zich gemakkelijker bewegen, doordat er veel minder wrijving is met de tanden. De draad ligt stevig vast achter een klepje van metaal. Met dit type beugel hoef je ook minder vaak terug te komen voor herhaalafspraken. Zelf-ligerende brackets zijn iets duurder in aanschaf. Omdat de behandeling korter duurt, zijn er echter minder kosten voor afspraken.

Bij een vaste beugel moet je goed opletten wat je eet. Dus geen harde dingen zoals noten, een appel of stokbrood. Dan kan een bracket loslaten. De beugel zorgt ervoor dat je met tanden poetsen niet overal even goed bij kunt. Daarom is driemaal per dag vijf minuten poetsen verstandig. Zorgen de banden om de kies voor irritatie van je wangen of tong? Een beetje was doet wonderen.

Meer weten over de vaste beugel?

De uitneembare beugel - de activator

Bij veel mensen passen de onder- en boventanden niet goed op elkaar. De behandelaar kiest dan voor de uitneembare beugel (de ‘activator’). Die helpt je kaken om in de juiste positie te komen. De beugel is gemaakt van kunsthars. Hoe langer je de uitneembare beugel draagt, hoe groter het effect. Soms hoeft het niet de hele dag, maar is bijvoorbeeld zestien uur genoeg. Belangrijk is dan wel dat je de beugel iedere dag draagt.

Reken erop dat het even wennen is. Je voelt direct na het aanmeten de beugel zitten. Een zeer plekje of een blaar kan voorkomen. Met een beetje kunsthars is de pijn snel over. Praten en slikken gaan ook wat anders. Na korte tijd gaat het dragen bijna vanzelf en zit de beugel steeds losser. Dat klopt: je tanden komen dan in de juiste positie terecht. De beugel maak je schoon met een tandenborstel.

Meer weten over de uitneembare beugel?

De uitneembare beugel - plaatbeugel

Een plaatbeugel is een plaatje van kunsthars dat tegen het verhemelte zit. Het is bedoeld om je tanden en kiezen te laten wennen aan hun nieuwe positie. Je draagt de plaat de gehele dag en nacht. In het begin zul je merken dat dit even wennen is. Praten en slikken gaan iets anders. Hoe vaker je de beugel draagt, hoe sneller het went. Als je de beugel net in hebt, zal deze vrij strak zitten. Dat is ook de bedoeling. Als de behandeling succesvol is, gaat de plaat steeds losser zitten. Dat is een teken dat het goed gaat. In de meeste plaatbeugels zit een verhoogd vlakje voor de snijtanden waar je op kunt bijten. Zo groeien je kiezen vanzelf naar elkaar toe.

Meer weten over de plaatbeugel?

De buitenbeugel

Als er iets aan je bovenkaak moet veranderen, is een buitenbeugel de beste oplossing. Het is een metalen beugel die aan je kiezen wordt bevestigd. De beugel loopt achter je hoofd langs via een nekband. Zo wordt er kracht overgebracht op je gebit en gaan je tanden en kiezen in de goede positie staan. De buitenbeugel wordt meestal samen met nog een andere beugel gedragen. Je moet er even aan wennen. Ook ‘s nachts moet je deze beugel inhouden.

Meer weten over de buitenbeugel?

Wat kun je bij ons verwachten?

Invisalign

Invisalign is een onzichtbare beugel die orthodontisten en tandartsen gebruiken als hulpmiddel voor het verkrijgen van optimale functionaliteit en esthetiek van je tanden en kiezen.

Deze bijna onzichtbare beugeloplossing bestaat uit dunne kunststof hoesjes die je over je tanden en kiezen schuift. Om de week doe je een nieuw setje hoesjes in, zodat je tanden en kiezen verplaatst worden naar de ideale plek in je kaak.

Met deze methode zijn al meer dan 3 miljoen behandelingen succesvol uitgevoerd. Hij wordt sinds 1998 door tandartsen en orthodontisten gebruikt als orthodontisch hulpmiddel.

Invisalign-beugel aanmeten?

Mandibulair repositie-apparaat MRA

Soms is het plaatsen van een beugel alleen niet voldoende om de beet te corrigeren en is een aanvullende behandeling nodig. Mogelijke opties zijn:

– AdvanSync
– Forsus-veren

Deze hulpmiddelen dienen periodiek te worden bijgesteld. Hiervoor kun je bij ons een afspraak maken.

Afspraak maken

Kaakverbredingsbeugel

De kaakverbredingsbeugel, ook wel spinbeugel of slow expansion biteplate (SEBP) genoemd, wordt gebruikt bij jonge kinderen om de bovenkaak te verbreden. De bovenkaak bestaat op jonge leeftijd nog uit een linker- en rechterhelft die heel effectief verbreed kan worden om problemen in de toekomst te voorkomen. Hoe ouder je bent, hoe minder effectief de kaakverbreding is. Zoals de naam ‘slow expansion biteplate’ al zegt, is het een langzaam proces. De beugel wordt 1x per dag aangedraaid. Na de behandeling is er een spleet tussen de voortanden ontstaan. De tanden hebben na de behandeling de ruimte om netjes naast elkaar in het gebit te groeien, waarna de spleet verdwijnt. De beugel kan in- en uitgedaan worden maar in principe moet hij gewoon de hele dag gebruikt worden, ook tijdens het slapen.

Afspraak maken

De retainer

De individuele tanden of groepjes tanden en kiezen zijn verplaatst. Het enige wat er nu nog moet gebeuren, is vastgroeien op de nieuwe positie. Nu staan de tanden en kiezen immers nog los. Daarom is er de retainer. Die helpt je gebit te wennen aan de nieuwe stand en stabiliseert tanden en kiezen. Het is ofwel een draad achter de tanden ofwel een plaatje van kunsthars dat je in het begin dag en nacht draagt. Die fase kan wel twee jaar duren. In die tijd hoef je niet meer zo vaak terug te keren: na drie, zes en twaalf maanden. Het is de bedoeling dat de retainer bij de start een beetje vast zit. Als je tanden en kiezen vastgroeien, voelt hij steeds losser aan. Dan kun je volstaan met alleen nog maar ‘s nachts dragen.

Log in op online balie

Afspreken of een vraag?

Neem contact op