Wat gebeurt er allemaal tijdens de behandeling?

“Iedereen kent wel iemand met een beugel. Maar wat gebeurt er eigenlijk tijdens een behandeling?”
Vroegtijdig screenen van kinderen is belangrijk om problemen op oudere leeftijd te voorkomen. We behandelen ook volwassenen, zelfs van 70 jaar en ouder, omdat iedereen een mooi gebit verdient. Kom kennismaken en leer ons team kennen.

Kennismaken?

Wat kun je bij ons verwachten?

Stap 1: kennismaken

De Amerikaanse orthodontievereniging pleit ervoor om het eerste consult niet later plaats te laten vinden dan op 7-jarige leeftijd. Hierdoor kan een aantal problemen preventief worden behandeld. In de regel kun je vanaf 10 jaar aan de behandeling beginnen. In sommige gevallen zelfs nog iets eerder. Die eerste keer heb je ongetwijfeld veel vragen. Daarom nemen we daar ruim de tijd voor. We leggen alles duidelijk uit en we laten alles goed zien. Samen overleggen we of het verstandig is om aan de behandeling te beginnen.

Afspraak maken

Welke beugel is voor jou de juiste?

Er zijn diverse beugels. Welke beugel is de beste? Dat hangt van de gebitsafwijking af. We plaatsen onder andere de volgende beugels: vaste beugel, uitneembare beugel zoals activator, plaatbeugel, buitenbeugel, Invisalign en retainer.

De beugels

Stap 2: de kosten uitrekenen

Is het antwoord ‘ja’, dan maken we eerst duidelijk wat de behandeling gaat kosten. Je hebt dan ook een reële indruk van de tijd die we denken nodig te hebben. Ga je akkoord met de begroting, dan volgt de tweede afspraak.

Tarievenoverzicht

Stap 3: het gebit ‘documenteren’

Om goed te kunnen behandelen, hebben we zoveel mogelijk informatie over het gebit nodig. Dat kan bijvoorbeeld door röntgenfoto’s van het gebit of foto’s van het gezicht te maken. Ook maken we digitale afdrukken van het gebit.

Download ook de app.

Android iPhone

Stap 4: het behandelplan bespreken

Bij de volgende afspraak bespreken we het behandelplan. Welke maatregelen gaan we nemen? Die brengen we samen in kaart. De eerste periode is dan al geen verrassing meer.

Neem contact op

Stap 5: de beugel plaatsen

Daarna wordt in de meeste gevallen de beugel geplaatst. Afhankelijk van wat er moet gebeuren, zijn daar één of meer afspraken voor nodig. In een paar weken tijd kom je dan meerdere keren terug. In het begin is het natuurlijk even wennen. Daarom vinden we het plezieriger je in de beginperiode wat vaker te zien.

Neem contact op

Stappen 6 en verder: de herhaalafspraken

Als je beugel eenmaal is geplaatst, blijf je regelmatig terugkomen. Meestal maken we om de zes à acht weken een nieuwe afspraak. In de tussentijd zijn je tanden een stukje verschoven richting de juiste positie. De herhaalafspraak is bedoeld om te controleren of alles naar wens verloopt. De beugel wordt tijdens de afspraak weer bijgesteld. De oude draad wordt uit de beugel gehaald en je krijgt weer een nieuwe.

Log in op online balie

Hoe lang duurt de behandeling?

Dat is misschien wel de meest gestelde vraag in onze praktijk. Die is echter niet een-twee-drie te beantwoorden. Elke behandeling is anders. Iedereen heeft weer verschillende afwijkingen, je leeftijd kan meespelen, en de ontwikkeling van je gebit. Ook is het belangrijk om alle adviezen goed op te volgen. De meeste patiënten zijn na anderhalf en twee jaar klaar.

Neem contact op

Klaar, maar…

Staan je tanden zoals je wilt? Gefeliciteerd. Bedenk wel dat de tanden op hun nieuwe positie nog niet helemaal vast staan. Ze moeten nog vastgroeien op de nieuwe plek. Om te voorkomen dat de tanden gaan schuiven, krijg je nog een tijdje een ‘retainer’. Dat is ofwel een draad achter je tanden ofwel een beugel van kunsthars die je tanden op hun plaats houdt. In het begin draag je de retainer dag en nacht. Daarna controleren we de werking van de retainer nog een keer.

Log in op online balie

Afspreken of een vraag?

Neem contact op