Eerste hulp bij kleine ongelukjes met je beugel!

Gaat er iets niet goed? Deze tips kunnen helpen om de behandeling niet te verstoren.

Tips voor:

  • Los blokje
  • Prikkend draadje
  • Kapotte activator/plaatje
  • AdvanSync-schroefje
  • Losse spalk
  • Kapotte Invisalign

Los slotje

Zit een slotje/bracket los? Als je er geen last van hebt, kun je dit laten zitten. Als je er toch klachten van hebt, kun je proberen zelf het draadje af te (laten) knippen met een nagelschaartje of kniptangetje, zodat je geen last hebt van het blokje en eventueel een prikkend draadje. Je hoeft tijdens de vakantie niet naar de dienstdoende orthodontist te gaan, omdat iedere orthodontist weer een eigen merk brackets gebruikt. Neem na de vakantie contact op om een afspraak te maken.

Contact opnemen

Prikkend draadje

Heb je last van een prikkend draadje in je wang? Laat iemand dit zo kort mogelijk achter het laatste blokje afknippen. Dit kan gedaan worden met een nagelschaartje/knippertje of een kniptangetje. Lukt dit niet? Doe er dan een bolletje was op. Als je geen was meer hebt, kun je hier ook suikervrije kauwgom op plakken.

Contact opnemen

Kapotte activator/plaatje

Is je activator of je plaatje kapot? Als het geen pijn doet, kan je deze blijven dragen. Een scherp randje kun je eventueel met een nagelvijltje gladmaken. Doet het dragen van je beugel wel pijn, laat de beugel dan uit. En neem contact op voor een afspraak.

Contact opnemen

Invisalign

Als een Invisalign-aligner kapot is (bijv. een scheurtje in het materiaal) kun je deze, als er geen pijnklachten zijn, blijven dragen. Mocht dit toch klachten geven, vervang dan beide aligners door de vorige of eerstvolgende set.

AdvanSync-schroefje

Als het schroefje een beetje los zit, kun je proberen dit weer vast te draaien met de inbussleutel die je van ons hebt gekregen. Let op, je kunt het schroefje niet helemaal dichtdraaien; er zit een beetje speling in. Als het schroefje vast zit, is het goed. Is je AdvanSync gedeeltelijk losgekomen, of is er iets stuk, dan kun je deze het beste er helemaal uithalen. Dit kan met de meegeleverde inbussleutel. Haal de AdvanSync er aan beide kanten uit. Als je naar een dienstdoende orthodontist/tandarts gaat, moet je de inbussleutel ook meenemen. Maak sowieso een nieuwe afspraak bij ons.

Contact opnemen

Losse spalk

Zit het spalkje achter je tanden los? Probeer een afspraak bij je tandarts te maken om dit zo snel mogelijk vast te zetten. Maak een nieuwe afspraak bij ons.

Contact opnemen

Spoedlijn

Kom je er met bovenstaande tips niet uit, of heb je klachten die niet kunnen wachten? Neem dan contact op met de praktijk op de spoedlijn 0900 821 22 30.

Spoedlijn 0900 821 22 30

Probleem niet kunnen oplossen?

Contact opnemen